Lotta Oudhuis

 

Född: 1980 i Stockholm
Bor: Stockholm
Gör: Författare och arkivarie.

Bakgrund
Läste kulturvetarlinjen och jobbade parallellt som frilansskribent under studietiden. Färdigutbildad arkivarie 2005, har jobbat på Kulturarv utan Gränser, Riksarkivet, Ekobrottsmyndigheten, Riksidrottsförbundet, Stadsteatern, Regeringskansliet och nu på Tekniska museet. Arbetat som programledare för Festival-tv på Stockholms filmfestival och Tekniska museets frågeprogram Gissa Saken.

Om mig
Jag debuterade som författare 2010 med den kritikerrosade arkivromanen ”Expeditionis Planeta Teitus”. Autentiskt arkivmaterial inspirerade mig och konstnären Lovisa Henoch att konstruera en fiktiv historia om en bortglömd rymdexpedition till den parasiterande planeten Teitus år 1906.

Jag är volontär på Berättarministeriet där jag möter barn från socialt utsatta områden. Att ge fler en berättarröst är viktigt för mig. Fler berättare och berättelser behövs.

För närvarande skriver jag på en skräcktrilogi för bokslukaråldern 9–12 år där vi träffar spöken, sjömonster och varulvar. Trilogins protagonist är Andrea, en blandning av Pippi, Greta Thunberg och Coraline. Vi träffar också Andreas entourage bestående av trädgårdstomten Nisse, gammelfarmodern i vanten och klasskompisen Ellie.  Häng med på hisnande äventyr i tid och rum, in i arkiven och till platser du inte trodde fanns! Boktrilogin kommer att ges ut på Idus förlag med start under 2023.

Jag gillar ingången med ”skriv med arkiv” som koncept för mitt skrivande. Arkiven är fyllda av skatter som jag vill inspirera andra att ta del av.

Utgivna böcker
Expeditions Planeta Teitus” (2010, Anomali förlag)

”Tjära statsministern – Barns brev till makten” (2011, Stenberg-Schentz förlag)

“Spöksommarnätter” (2023, Idus förlag)

Artiklar i urval
”Carl Sahlin - Teknikhistoriens Carl von Linné” (sid. 79-93) (2019, Mediehistoriskt arkiv)

”En extraordinär kärlekshistoria” (2017, Tema Arkiv)

”Svett & korsett” (2016, utställningstext Tekniska museet)

”Vad hände på Hjo mejeri?” (Artikel på Arlas historiska sajt)

“Prinsessan av Mars är rysk” (artikel Stockholms Fria Tidning)

“Skönhetens smärta” (filmrecension Stockholms Fria Tidning)